The Long Distance Ski Championship

Engadin Skimarathon - första skejtloppet i Ski Classics

– Det här öppnar ett nytt segment för oss och vi är stolta över att ha det mest prestigefyllda långloppet i fri stil i Visma Ski Classics. Loppet är också världens näst största race totalt. 2018 sålde man ut 14000 starter över en månad före evenemanget, berättar David Nilsson.

– Det kommer bli riktigt spännande att komma till Engadin nästa vinter. Faktum är att efter åtta lopp så handlar kampen om ledarvästarna ofta om ett par åkare kvar för att säkra dem. Med Engadin Skimarathon i fri teknik så kommer det att öppnas upp för nya vinnare i touren. Vem kommer att vara den starkaste och vilka av toppåkarna håller hela vägen till mål? Vi får se ...! säger David Nilsson.

Nu får långloppslagen kanske lägga om sommarträningen en smula. Kanske är det läge att lägga in lite skejtträning och inte bara fokusera på stakning.

– Vi har följt utvecklingen av Visma Ski Classics väldigt intensivt de senaste åren. Tack vare La Diagonela, som vi leder organisationsbyrån för, var vi alltid uppdaterade om Visma Ski Classics kommande intentioner, säger Menduri Kasper, VD för Engadin Skimarathon.

– Vi undrade varför det inte fanns någon lopp i fri stil i touren. Vi strävar efter att bli kända bland alla längdskidåkare i Europa men vill fortfarande behålla våra egenskaper. Vi är glada över att vara det första loppet i fri stil som deltävling i Visma Ski Classics, fortsätter Kasper.

Information om Engadin Skimarathon:
Visma Ski Classics säsong IX, lopp 9.
Datum: 10 mars 2019
Avstånd: 42 km
Plats: Maloja-S’chanf, Schweiz

Banan:
Börjar i Maloja nära den italienska gränsen och går nedförsbacke genom Engadin-dalen. 42km-banan är ganska platt och kommer troligen att öppna upp för en spännande masssprintfinish, men starka vindar liksom den höga höjden kan vara en svår faktor för åkarna. Det finns två Visma Ski Classics-sprints innan de målet i S-chanf.

Banprofilen för Engadin Ski Marathon
Banprofilen för Engadin Skimarathon
 
Förra årets topp 3 i Engadin Skimarathon (inte en del av Visma Ski Classics):
Herrar

1. Roman Furger, Schweiz, 1: 34.05,2
2. Martin Collet, Frankrike,  1: 34.06,3
3. Louis Schwartz, Frankrike,  1: 34.06,4
 
Damer
1. Nadine Fähndrich, Schweiz, 1: 38.35,3
2. Rahel Imoberdorf, Schweiz, 1: 39,56,0
3. Chelsea Holmes, USA, 1: 41,27,3