The Long Distance Ski Championship

Nytt långlopp ska locka världseliten till Östersund

Det blir ett spännande lopp att följa och en möjlighet för motionären att mäta sig med eliten. Med loppet och kringaktiviteter ska allt från världseliten, motionärerna och familjerna lockas till en härlig dag med tävling och glädje på Östersunds Skidstadion.

Idén till denna tävling kommer från Jerry Ahrlin som föreslog för klubben att arrangera ett långlopp under december månad. Både långloppsåkare och motionärer efterfrågar tidigare lopp, redan i december, då det är lugnt i tävlingskalendern. För de flesta drar tävlingarna igång i januari och då är det tävlingar mest varje helg.

– ÖSK har redan en späckad tävlingskalender med Scandic Cup för juniorer och Östersund Ski Festival. Båda går av stapeln i januari. Eftersom Östersund kommun med konstsnön kan garantera och möjliggöra att det går att arrangera denna typ av tävlingar på Östersunds Skidstadion skapas förutsättningar för klubben att arrangera tidigare på säsongen, säger tävlingsledaren Tommie Jirhed och fortsätter;

– Att dessutom kunna locka hit elitåkare som förbereder sig för långloppstouren gör det extra spännande. Med detta som bakgrund var detta en idé som vi inte tvekade att vara med att arrangera.

Förutom själva loppet ska det samtidigt anordnas aktiviteter som kan locka hela familjen oavsett om de vill se längdskidåkning eller inte. Det ska finnas aktiviteter som passar barnen. Cirkus Kul & Bus kommer att vara på plats och hitta på skojigheter, det kommer finnas möjlighet att rida häst, det blir barnlopp på längdskidor med mera.

Östersund Classic kommer att gå i klassisk stil och sker med masstart. Distanserna blir 40, 20 och 10 kilometer och det finns klasser för elit och motion.